Filip i-a zis: „Înţelegi tu ce citeşti?” Famenul etiopian a răspuns: „Cum aş putea să înţeleg, dacă nu mă va călăuzi cineva?” Şi a rugat pe Filip să se suie în car şi să şadă împreună cu el. (Fapte 8:28)

   În luna februarie, la invitația liderului coordonator al lucrării creștine sportive din Etiopia, am vizitat această țară pentru a le împărtăși experiența noastră și a oferi pregătirea liderilor cu studiu biblic în lucrare. La pregătire au venit lideri-cheie din diferite confesiuni și am studiat Trăiește victorios în vremuri dificile – curs tradus în limba amharică, limba oficială a Etiopiei. Etiopia a fost sub dictatură comunistă timp de 15 ani și aproape toți liderii prezenți la pregătire au mărturisit că au avut de suferit persecuții, au fost în închisoare în perioada aceea. În prezent frații noștri se bucură de libertatea de a vesti Evanghelia și creștinii au profitat deplin, așa că numărul credincioșilor a crescut de la 1% la 18% și toată această creștere a avut loc în ultimii 25 de ani!

    Înainte de-a începe conferința am făcut cunoștință cu Arsat G., liderul unei organizații creștine care plantează biserici. Numele lui înseamnă „zeciuială” în limba amharică. Fiind cu Arsat și cu Berhanu, prietenul și liderul care m-a invitat, am vrut să știu care a fost secretul trezirii spirituale din această țară. Ei mi-au spus că în anul 1991 după căderea comunismului în Etiopia creștinii erau mai puțin de 1% din populație, dar astăzi evanghelicii sunt peste 20 la sută. O creștere atât de mare am întâlnit doar în Brazilia, dar acolo este o altă situație, căci țara a fost întotdeauna liberă. Deci ce s-a întâmplat în Etiopia? După ce au venit mari persecuții și fiind o „insulă creștină în mijlocul unui ocean islamic”, cum spun ei deoarece sunt înconjurați de țări musulmane, cum au reușit ei să aibă o trezire spirituală într-un timp atât scurt?

   Regimul comunist interzisese tuturor, cu excepția bisericii ortodoxe și a musulmanilor să se întrunească într-un număr mai mare de 5 persoane, dar toate celelalte biserici au fost închise. Aceasta i-a forțat pe lideri să organizeze bine lucrarea în grupe mici, unde creștinii să poată studia Biblia și să se roage. Asrat a lucrat ca inginer la o hidrocentrală unde erau 11.000 de muncitori; colegul lui era un specialist din Uniunea Sovietică, care fusese condamnat la ani de închisoare în Rusia, dar și-a ispășit pedeapsa în Etiopia! La hidrocentrală lucrau 600 de creștini născuți din nou și toți se întruneau în grupe mici, în secret, chiar în timpul pauzei de masă. Nou convertiții erau integrați în grupe speciale ca să protejeze celelalte grupe.

   Numai după ce creșteau spiritual aceștia se puteau alipi celorlalte grupe de creștini. Lucru greu de imaginat, uneori creștinii erau nevoiți să se adune chiar în toalete publice pentru rugăciune și închinare ca să se ascundă de autorități. Berhanu spune că grupul lui se aduna în cimitir, pe ascuns. De multe ori comuniștii veneau și arestau liderii, dar această acțiune nu oprea lucrarea, ci îi dădea un avânt și mai mare. Liderii erau pregătiți în mod personal, în grupe mici. Toți aceștia erau oameni dedicați Domnului căci știau că lucrarea pe care o făceau îi poate costa libertatea și chiar viața. Ei petreceau timp în rugăciune – odată Asrat a scăpat de arest tocmai pentru că în timp ce toți angajații luau masa de prânz, el a mers în toaletă unde nu era nimeni și a stat acolo să se roage.

    În vremea aceea, autoritățile au venit la cantină și au arestat pe toți liderii creștini care erau strânși la studiu, căci fuseseră urmăriți. Prin interdicțiile impuse autoritățile comuniste au forțat biserica să pregătească mulți lideri și aceștia s-au format în ciuda persecuției declanșate împotriva lor. Un alt secret al trezirii spirituale a fost faptul că imediat după dobândirea libertății, toți liderii creștini au lucrat în același timp și au condus mulți oameni la Hristos. Un predicator a condus la Hristos pe „șeicul” mai mare peste 100 de moschei și, prin acela, au venit la mântuire mulți oameni. Auzind aceste mărturii, i-am întrebat pe prietenii mei cum a reușit Etiopia să rămână țară creștină în timp celelalte țări din jur au fost cucerite de musulmani? Ei mi-au spus că la început, când era persecutat, Mohamed, fondatorul islamului, a căutat refugiu în Etiopia. Împăratul Etiopiei care era creștin ortodox i-a oferit atunci statut de refugiat. Apoi Mohamed s-a întors în Arabia și când a început să cucerească țările din jur, a dat porunci căpeteniilor sale să-i lase în pace pe etiopieni. Prietenii mei mi-au mai spus că un alt motiv pentru care etiopienii nu au fost cuceriți de musulmani este că ei au fost întotdeauna luptători curajoși și nu s-au lăsat înfrânți. Etiopienii spun că împărăteasa din Seba a mers din Etiopia la Ierusalim, vizibil încântată de înțelepciunea lui Solomon, iar fiul ei a devenit împăratul etiopienilor; dinastia lui a dăinuit până la venirea comuniștilor, care au omorât pe ultimul împărat al Etiopiei, Haile Selassie I.

    Am fost foarte încurajat să aud aceste mărturii și am înțeles mai bine de ce liderii creștini care au participat la conferință studiau cu pasiune deosebită Sfintele Scripturi. La pregătire am pus accent deosebit pe însușirea metodei inductive de studiere și predare a Bibliei, oferind fiecărui participant posibilitatea să predea în grupe mici pentru a practica această metoda. Toți participanții au planificat să predea cursul respectiv la peste 2.300 de persoane din bisericile lor. Sora Tigist („Răbdare”) conduce lucrarea cu copiii în asociația pe care a reprezentat-o la întâlnire și va traduce cartea Sens interzis, Iona! în amharică. Când va fi tipărită vom face o pregătire pentru învățătorii de școală duminicală și aceștia vor preda această carte tuturor copiilor din biserici.

    Împreună cu fratele Berhanu am avut posibilitatea să prezentăm materialele de studiu biblic inductiv președintelui asociației bisericilor evanghelice din Etiopia, care întrunește 16 milioane de creștini din 55 de confesiuni. Cu acest prilej am discutat despre implementarea studiului biblic inductiv în bisericile din țară și în institutele teologice. Să ne rugăm pentru realizarea acestor planuri. L-am întâlnit și pe Guenet, secretarul general al bisericii etiopiene. Și acesta ne-a invitat să predăm metoda inductivă de studiu biblic la seminarele teologice din țară și în biserici. Să ne rugăm pentru lucrarea pe care am început-o și toți participanții, care au fost entuziasmați și hotărâți să facă ucenici prin studiul biblic, să continue această lucrare. Planurile noastre sunt să ne întoarcem în Etiopia și să pregătim liderii lucrării sportive din țară și de asemenea să pregătim învățătorii de școală du­minicală. Ne bucurăm de deschiderea etiopienilor față de studiul Cuvântului lui Dumnezeu și de pasiunea lor pentru Cuvânt, lucrare și implicare, precum și de dorința lor de a începe institutul Precept în Etiopia.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0