Întotdeauna la început de an ne gândim la anul care a trecut, la binecuvântările pe care le-am primit și la lucrarea pe care Dumnezeu a făcut-o în viața noastră. De asemenea ne amintim de eșecurile avute. Medităm la viața noastră cu dorința de a învăţa din experienţele trecut şi de a intra în noul an cu hotărâri noi, care să ne ajute să creştem spiritual şi să devenim mai dedicați Domnului şi mai roditori în slujirea noastră.

În Psalmul 19 citim: „O zi istoriseşte alteia acest lucru, o noapte dă de ştire alteia despre el. Şi aceasta fără vorbe, fără cuvinte al căror sunet să fie auzit, dar răsunetul lor străbate tot pământul, şi glasul lor merge până la marginile lumii” (versetele 2-4). În versetele 7-14 psalmistul spune că fără Cuvântul lui Dumnezeu nu cunoaștem adevărul, nu avem lumină, nu avem înțelepciune și bucurie. Dacă asculți Cuvântul, dacă îl primești dacă îl ai în inima ta și îl păzești atunci cu siguranţă se vor vedea schimbări în viața ta.

1. Cuvinte primite cu bunăvoință de Domnul

Prima hotărâre pe care am luat-o pentru anul acesta se bazează pe versetul 14, care spune: „Primeşte cu bunăvoinţă cuvintele gurii mele şi cugetele inimii mele”. Cuvântul lui Dumnezeu are puterea de a schimba cuvintele mele. Cuvintele noastre au putere de a binecuvânta pe alții sau de a-i răni. Meditarea zilnică la Cuvântul lui Dumnezeu ne poate da înţe­lepciunea şi puterea de a-i binecuvânta pe alții. Ne­ascultarea noastră de Cuvântul lui Dumnezeu poa­te să-i rănească pe alții. Psalmistul se roagă Dom­nu­lui cu dorinţa de a gândi și rosti cuvinte care să fie primite cu bunăvoință de Dumnezeu. „Frica de Domnul este curată şi ţine pe vecie; judecă­ţile Domnului sunt adevărate, toate sunt drepte. Ele sunt mai de preţ decât aurul, decât mult aur curat; sunt mai dulci decât mierea, decât picurul din faguri. Robul Tău primeşte şi el învăţătura de la ele; pentru cine le păzeşte, răsplata este mare” (Psalmul 19:9-11).

Alegeri

Când primești învățătură, nu ești înșelat ci, păzind Cuvântul învățat, primești învățătura necesară cugetului inimii, ca să te gândești la ce este plăcut Dom­nului și astfel vei avea cuvinte care vor fi primite cu bunăvoință de El. În versetul 12 David spune: „Cine își cunoaște greșelile făcute din neștiință? Iartă-mi greșelile pe care nu le cunosc.” Conștiința îți arată când greșești, dacă greșeşti și orice copil al lui Dumnezeu dorește să nu greșească şi să trăiască o viaţă plăcută Lui. Acest lucru se va vedea şi în cuvintele pe care le rostești. „Păzește, de asemenea, pe robul tău de mândrie, ca să nu stăpânească ea peste mine” (versetul 13). Mândria este păcatul de care se fac vinovaţi toţi cei care nu primesc și nu păzesc Cuvântul lui Dumnezeu. Omul mândru rosteşte cuvinte arogante, disprețuitoare, se gândește numai la sine și nu poate rosti cuvinte care să fie primite cu bunăvoință de Domnul. Cel care are frică de Domnul, prețuiește Cuvântul Său și îl păzește; nu va lăsa ca mândria să îl stăpânească, ci va dori ca Domnul să fie Stăpânul, Stânca și Izbăvitorul lui – sur­sa cuvintelor plăcute și primite cu bunăvoință de El.

2. „Cât despre mine, eu și casa mea vom sluji Domnului” (Iosua 24:15)

Acest verset este folosit și proclamat de foarte multe familii care se încred în Domnul și Îl slujesc. Iosua a rostit aceste cuvinte spre sfârşitul vieţii sale, după ce cuceriseră Ţara promisă şi aceasta fusese împărţită celor douăsprezece seminţii. „Atunci Iosua a chemat pe tot Israelul, pe bătrânii lui, pe căpeteniile lui, pe judecătorii lui şi pe căpeteniile oştii” (Iosua 23:2) şi i-a îndemnat să părăsească idolii popoarelor străine și ai părinților lor ca să se dedice numai lui Dumnezeu şi numai Lui să-I slujească. Provocarea lui Iosua a fost şi este aceasta: „Pe cine vreţi să slujiţi în continuare: idolii, pe tine sau pe Dumnezeu?” Iosua 24:14 spune: „Temeți-vă de Domnul și slujiți-I cu scumpătate și credincioșie.” Verbul „slujiți/slujit” este repetat de 5 ori în două versete (24:14-15), arătând că slujirea Domnului este esenţială pentru a experimenta promisiunile lui Dumnezeu în Ţara promisă, trăind în pace și bucurie.

copii%2Bstudiu

Când relația cu Domnul se află pe primul loc în viaţa noastră şi Îl slujim, familia noastră va avea parte de pace, liniște și fericire datorită ascultării de Cuvântul lui Dumnezeu. La fel ca Iosua, trebuie să hotărăşti tu însuţi să slujeşti Domnului în acest an. Această slujire implică frica de Domnul și credincioșie faţă de El. Frica de Domnul și credincioșia față de El vor avea ca rezultate respectul și credincioșia în familie și în locul în care trăim. Iosua a fost un conducător care a făcut mai mult decât să lupte pentru cucerirea Ţării promise și să-l învețe pe popor cum să trăiască în această ţară – el a și trăit ceea ce i-a învățat pe alții! În Iosua 24:31 citim: „Israel a slujit Domnului în tot timpul vieții lui Iosua și în tot timpul vieții bătrânilor care au trăit după Iosua și care cunoșteau tot ce făcute Domnul pentru Israel”. Autoritatea lui Iosua a fost nu numai în cuvinte ci și în fapte, care i-au motivat pe ceilalți să slujească şi ei Domnului împreună cu familiile lor și astfel să experimenteze minunile Domnului. Hotărârea de a sluji Domnului anul acesta împreună cu familiile noastre, cu frică de Domnul și cu credincioșie faţă de El, va aduce binecuvântare în casele noastre și în locul unde slujim.

3. „Fiți împlinitori ai Cuvântului, nu numai ascultători, înșelându-vă singuri” (Iacov 1:22)

Mulți ucenici ai lui Hristos au ascultat cuvintele Lui, predicile Lui. Iacov ne îndeamnă să nu uităm că există o diferență esenţială între auzirea Cuvântului lui Dumnezeu, a-l înțelege şi a ne limita la atât, şi a trăi, a aplica în practică ceea ce înțelegem, devenind astfel împlinitori ai Cuvântului! Ascultarea și împlinirea Cuvântului este esenţială pentru urmașii lui Hristos. Iacov spune că dacă suntem numai ascultători ne înșelăm singuri. Mulți ascultă, aud Cuvântul lui Dumnezeu, li se pare că știu tot, dar nu trec la acțiune pentru a-l împlini. Autoînșelarea se produce atunci când nu se produc schimbări în viața ta – crezând că ești bine și nelăsând Cuvântul să fie oglinda care să-ţi arate cum ești în realitate. A fi doar un ascultător te poate înșela în încercare, să nu fii grabnic la ascultare, încet la vorbire și să te mânii – căci mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu. Fie ca și anul acesta să luăm hotărârea de a fi împlinitori ai Cuvântului, ascultători de Dumnezeu în acțiunile noastre și astfel să nu ne lăsăm înșelați.

zambaretii

4. „Să priviți ca o mare bucurie când treceți prin felurite încercări” (Iacov 1:2)

Încercările și suferințele vin în viață sub diferite forme. Toți avem parte de suferință în această lume şi trebuie să învățăm cum să trecem biruitori prin diferite dureri și încercări. Există o veste bună căci Scriptura ne învață că nu durerea ne definește; suferințele vin în calea noastră, dar Dumnezeu doreşte să ne transforme prin aceste încercări. Astfel putem învăța să fim răbdători și să devenim desăvârșiți, întregi și să nu ducem lipsă de nimic. Când ne încredem în Dumnezeu, înseși durerile și încercările ne transformă în persoane potrivite pentru scopul pentru care am fost creați, și anume, să fim tot mai asemănători chipului Domnului nostru Isus Hristos. Chiar dacă nu ne-am propus să suferim în anul acesta și nu dorim acest lucru, credința noastră va fi încercată cu siguranţă. Important este să știm că scopul încercărilor este să producă în noi desăvârșirea cerută de Dumnezeu. Să cerem înțelepciunea de la singurul Înțelept, să știm cum să primim încercările și cum să răspundem când trecem prin încercări. Ascultarea de Cuvântul lui Dumnezeu, cunoașterea și împlinirea lui ne vor ajuta să trecem biruitori prin încercările care vor veni și anul acesta. Domnul dorește să fim oameni desăvârșiți, hotărâți în toate căile noastre – ceea ce înseamnă că încercările ne afectează viața în toate aspectele ei. Înțelepciunea în încercare înseamnă acceptarea faptului că aceasta este metoda lui Dumnezeu de-a ne face mai răbdători şi de-a ne duce la desăvârşirea cerută de El.

Copiii%2BIacov

5. „Învață-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înțeleaptă” (Psalmul 90:12)

Începerea noului an și hotărârile pe care le-am luat arată de fapt că vrem să învățăm adevărul că timpul nostru în lumea aceasta este limitat. În comparaţie cu eternitatea, viaţa noastră în lumea aceasta este ca „un abur, care se arată puţintel, şi apoi piere” (Iacov 4:14). Aceasta înseamnă că avem puține zile și de aceea este important să le numărăm bine şi să trăim o viaţă plăcută Domnului. Cu cât ne aducem mai bine aminte în fiecare zi de faptul că timpul este scurt și, prin urmare, ne numărăm zilele, cu atât vom căpăta mai multă înțelepciune pentru acțiunile noastre zilnice și ne vom folosit timpul într-un mod mai eficient. Când ne numărăm bine zilele ne aducem aminte că avem multe de făcut şi nu avem timp de pierdut. Faptul că preţuim timpul pe care îl avem aici pe pământ ne face să luăm hotărâri privitoare la lucrurile despre care Dumnezeu spune că sunt cu adevărat valoroase şi importante pentru noi. Prin ducerea la îndeplinire a hotărârilor pe care le-am luat pentru anul 2015 vrem ca și acesta să fie un an binecuvântat în care să ne apropiem mai mult de Dumnezeu prin gândurile noastre, prin vorbele noastre şi prin faptele noastre. Dumnezeu să ne ajute la aceasta!

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0