M-am rugat pentru copii mei, i-am învățat Cuvântul lui Dumnezeu și acum, deși știu că ei știu tot ce trebuie, totuși nu fac tot ce i-am învățat. Oare am greșit în exemplul meu sau nu am știut să mă rog?
Cum ne rugăm și cum ne apropiem de Tatăl ceresc în așa fel încât să înțelegem că este o binecuvântare de a veni în prezența Lui cu dorință sinceră de a cunoaște care este voia Lui cu privire la noi, la familie, sau la orice problemă? Mulți sunt ispitiți să vină înaintea Domnului cu cererile lor care să fie rezolvate supranatural și Dumnezeu să intervină după cum ar dori ei. Alții negociază cu Dumnezeu în rugăciune și spun: „Doamne, dacă îmi vei da un serviciu mai bun, îți voi da și eu mai mult”. „Dacă voi rămâne însărcinată, voi dedica copilul Domnului”. „Dacă vând atelierul, voi da la biserică atât” și fiecare are o listă în care cer lui Dumnezeu ce să facă și ce va face el dacă i se va asculta rugăciunea. Tot astfel se comportă și în rugăciunile cu privire la familie: „Dacă copii mei se vor întoarce” …, „Dacă vor urma pe Domnul” …, „Dacă soțul se va lăsa de băut” …, „Dacă copii vin la biserică” … Atitudinea aceasta este „Doamne, eu doresc, și dacă îți dau și eu ceva sau promit ceva, Tu trebuie să mă asculți.”
Neînțelegerea caracterului lui Dumnezeu determină pe mulți să vină înaintea Lui cu o înțelegere greșită despre rugăciune. Dumnezeu, este Domnul Domnilor și Împăratul împăraților, Creatorul cerului și al pământului. El este Făcătorul meu și al tău, și dorește să se implice în viața noastră, dar vrea ca noi, să dorim mai mult decât orice voia Lui în viața noastră.
Rugăciunea este un privilegiu în care putem să venim înaintea lui Dumnezeu cu dorințele, cererile noastre și să-L lăsăm pe El să hotărască în înțelepciunea și dragostea Sa ce este mai bine pentru viața noastră. Rugăciunea prin Cuvântul Lui va da putere cererilor noastre, deoarece cerem după voia Lui. Noi nu putem forța pe Dumnezeu sau să punem condiții, arătând de fapt că nu cunoaștem cine este sau, de multe ori, renunțând la responsabilitățile noastre. Dumnezeu îngăduie încercări în viața copiilor Săi și cei care înțeleg voia Lui, se maturizează, învață să depindă de El, și au o atitudine de încredere în Dumnezeu în situațiile dificile ale vieții. Statisticile spun că cei care cresc în familii sărace material, sau provin din familii disfuncționale sau părinți abuzivi, în lupta cu viața se maturizează, își direcționează viața printr-o profesie sau împlinire personală.
Eleanor Roosvelt, soția președintelui SUA, a rămas orfană la vârsta de 10 ani, s-a văzut singură, ca fiind o nimeni și a avut simțământul de neaparținere și de nesiguranță. Dar s-a luptat să iasă din această situație și a devenit o femeie curajoasă prin felul de a-și controla emoțiile și de a se disciplina. Ea a devenit o mare susținătoare și ajutor al soțului ei. Încercările, dificultățile, îngăduite de Dumnezeu, chiar când noi plângem și cerem ca ele să fie schimbate din viața noastră, și totuși nu se întâmplă așa, au ca scop formarea caracterului, motivarea spre noi direcții și cunoașterea intimă a lui Dumnezeu. Mulți spun că situațiile dificile îi fac pe oameni să devină mânioși, să se comporte ciudat, chiar și în familie. Unii spun că cei care comit crime este din cauza sărăciei sau că provin din familii cu probleme și de aceea au devenit o problemă pentru societate. Este adevărat că unii reacționeză astfel în situații grele ale vieții, dar aceste situații nu sunt o scuză de a răspunde individual la ceea ce știm că este bine. Decizia noastră zilnică este să venim cu simțămintele noastre, cu situațiile grele sau împrejurările dificile, înaintea lui Dumnezeu care este plin de înțelepciune, care cunoaște inima noastră și dorește să se împlinească voia Sa în viața noastră. Nu uita, când vii înaintea lui Dumnezeu în rugăciune, este o binecuvântare să stai de vorbă cu El, să îți deschizi inima și că ceea ce El hotărăște pentru tine, vine din caracterul Lui drept, milos, plin de dragoste, care știe din ce ești făcut și îți dorește întodeauna binele.
Cum voi răspunde persoanei care mi-a spus, „Nu am știut să mă rog”.
Domnul Isus spune: „Iată cum trebuie să vă rugați: Tatăl nostru care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău, vie împărăția Ta, facă-se voia Ta precum în cer așa și pe pământ” (Matei 6:9-10).
În același fel El ne învață: „Cereți și vi se va da, căutați și veți găsi, bateți și vi se va deschide. Căci oricine crere, capătă, cine caută, găsește; și celui ce bate, i se deschide. Deci, dacă voi, care sunteți răi, știți să dați daruri bune copiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl voastru, care este în ceruri, va da lucruri bune celor ce I le cer” (Matei 7:7,8 11).
„Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucuri vi se vor da pe deasupra” (Matei 6:33).